Botulism är en förgiftning, inte en infektion. Förgiftningen orsakas av ett bakteriegift (ett toxin) som är ett av de starkaste man känner till. Ett ”snapsglas” rent botulinumtoxin skulle räcka till att döda hela Sveriges befolkning. Toxinet blockerar nervimpulserna till tvärstrimmig muskulatur och ger förlamningar i bland annat andningsmuskulaturen.
Sjukdomen finns över hela världen men är numera sällsynt i Sverige.
Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, det vill säga den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag. Sporerna förekommer därför ofta i födan men förstörs i regel vid tillredning och konservering. Om tillredningen/konserveringen är ofullständig kan sporerna överleva och börja växa ut, förutsatt att miljön är syrefri. Toxinet bildas när sporerna växer ut. Det är värmekänsligt och förstörs vid kokning. Toxinbildning motverkas av sur och/eller salt miljö. C. botulinum är också en anmälningspliktig sjukdom.
- Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).
- Sårbotulism samt
- Spädbarnsbotulism
Symtom, komplikationer och behandling
Sjukdomen kan ha ett dödligt förlopp utan behandling.
De huvudsakliga symtomen vid klassisk botulism är:
- illamående, kräkningar, diarré (ibland förstoppning)
- allmän sjukdomskänsla, yrsel, trötthet, muntorrhet
- ögonmuskelförlamning som kan leda till synstörning, dubbelseende
- halsont, talsvårigheter
- efter hand andningsförlamning.
Antibiotika hjälper inte eftersom symtomen orsakas av toxinet. Motgift kan ges i form av antitoxin, men det är behandlingen av symtomen, till exempel med respirator, som är viktigast.
Förebyggande åtgärder
Risken för botulism kan minimeras genom:
- adekvat konserveringsmetodik
- kokning av hemkonserverade grönsaker i mer än tre minuter
- låg förvaringstemperatur och inte för lång ”bäst före tid” för rökt lax och liknande produkter.
Vid hantering av rökt fisk bör den färdigrökta fisken kylas snabbt till +4°C. Förvaring av vacuumförpackad fisk bör ske vid högst +4°C, och hållbarhetstiden bör ej överstiga tre veckor. Vid inläggning av sill och gravning av fisk är det viktigt att recepten följs exakt. Salt får till exempel inte bytas mot mineralsalt (typ Seltin). Styrkan på ättikslag får inte minskas. Mer fisk får inte läggas in än vad som angetts i receptet.
Något vaccin mot botulism finns ej.
Botulism är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls både från behandlande läkare och laboratorium till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. Inhemskt smittade fall skall meddelas miljökontoret eller motsvarande i kommunen för att spåra misstänkta livsmedel. Botulism är en smittspårningspliktig sjukdom.
Sedan 1969 har runt 30 fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk. Sedan 2008 är det 12 personer som insjuknat.