De 12 budorden eller något sådant

Just nu verkar det cirkulera en budordslista om hur man skall äta på träningsbloggar, så jag hoppar på den trenden.

Den här listan kommer från Petra Axlund och jag håller med om det mesta

  1. Ät ingenting vars ingredienser du inte kan uttala eller vet vad det är.
  2. Ät helst ingenting som har fler än fem ingredienser på innehållsförteckningen.
  3. Ät ingenting som har längre hållbarhet än du.
  4. Ät ingenting som framställts i ett laberatorium.
  5. Ät ingenting som det görs reklam för på tv.
  6. Ät inte snabbmat.
  7. Ät inte halvfabrikat.
  8. Ät inte sötningsmedel.
  9. Ät inte transfett.
  10. Ät riktig mat och inte måltidsersättningar.
  11. Ät mest av sådant som växer i jorden.
  12. Äter du kött, mjölk och ägg ska detta vara ekologiskt. Inga undantag. Protein får du i dig på så många andra sätt så please sluta använda den gamla klyschan som ursäkt. Har du inte råd att välja ekokött får du äta det mer sällan.

Det roliga med Petra är att hon är ganska kategorisk och fördömande, så det blir lite tillspetsat. Att inte äta något som har fler än fem saker på ingredienslistan till exempel. Om jag gör korv stroganoff så använder jag korv. Boom, bara där var det mer än fem ingredienser. Och sedan är det mer än fem ingredienser i såsen. Samma sak med spaghetti och köttfärssås, bara i såsen så är det betydligt mer än 5 ingredienser. Fördelen med att Petra spetsar till det är att man jag får tänka till lite.

Det är ganska mycket av det vi äter idag som är framställt i laboratorium. Skulle vilja påstå att de flesta livsmedelsproducenter forskar på hur de kan göra sina grödor mer snabbväxande, tåligare och ”godare”. Läs till exempel ”Den hemliga maten” så får du lite mer inblick i hur matindustrin fungerar.

Min topp tre lista är punkt 1, 5 och 10.

  • Ät ingenting vars ingredienser du inte kan uttala eller vet vad det är
  • Ät ingenting som det görs reklam för på tv
  • Ät riktig mat och inte måltidsersättningar

Fast jag är kluven till den sista punkten, men det beror nog mer till vad man lägger in i ordet måltidsersättningar. Jag vet att Petra lägger in proteinpulver där till exempel.

En annan som skrivit en liknande lista är Jessica Claren. Listan är riktigt bra, och den sista punkten är nog den viktigaste:

1. Bort med alla halvfabrikat. Du vet aldrig vad de innehåller och faktum är att tätheten av näringsämne inte är i närheten av vad som din kropp behöver.

2. Köp färska grönsaker, frukter. Använda färska tomater istället för konserverade i köttfärsåsen.

3. Välj ekologiskt. För så extremt många anledningar. För djuren, för din hälsa, för miljön osv.

4. Prioritera närodlat och säsongsbetonade grönsaker. Det boostar kroppen med olika näringsämne om du varierar ditt intag av grönsaker över året och inte tex alltid gör en sallad med tomater och gurka. Kroppen behöver variation, inte minst dina smaklökar.

5. Riktig mat. Inga sötningsmedel eller mellanting. Använd riktigt socker och riktigt fett – olja, smör etc.

6. Var inte rädd för fett. Snarare tvärtom, ge kroppen bra fetter.

7. Drick vatten. Det är smått fantastiskt att vi har den bästa drycken rakt i från kranen.

8. Ibland – strunta i alla ramar och måsten och ät vad du vill utan att tänka för mycket.

Som sagt, punkt nummer åtta ser jag som den viktigaste. Appropå budord så skrev Colting sjukt bra om PK Sverige

 

2 thoughts on “De 12 budorden eller något sådant

  1. Petra Axlund Stegman

    Hej Mattias. Kul att du länkar till mitt inlägg. Jag ville bara förtydliga en sak. När jag skrev ”Ät helst inget som innehåller fler än fem ingredienser” menade jag inte en lagad maträtt utan en livsmedelsprodukt. Ledsen om det inte framgick. Alltså jag menar inte att du inte ska lägger ner mer än fem olika grejer i din gryta utan om du läser på ketchupflaskan ska det inte stå tjugofem ingredienser på innehållsförteckningen (vilket det gör på oekologisk ketchup). Ett färskt exempel från igår då jag såg en ny produkt i frysdisken, det var någon fryst sparris i en asiatisk sås. Jag personligen skulle aldrig köpa det men det finns säkert många som tycker att det är praktiskt och spar tid. Den borde ju haft max fem ingredienser, sparris och ett gäng olika kryddor till såsen, men jag lovar dig att listan var lika lång som hela förpackningens baksida. Säkert 30-40 ingredienser. Helt sjukt. Det var alltså inte alls tänkt som en tillspetsad punkt för att göra det roligt (även om jag verkligen kan gilla sånt).

    Och när det gäller laberatorium. Väljer du ekologiskt odlat mat vet du garanterat att ingen forskare har stått och fipplat med grönsakens DNA. Det finns väldigt lite forskning huruvida genmanipulering är farligt för oss människor, men jag vägrar iaf att använda min kropp och min hälsa som en labbråtta. I Sverige är genmanipulering förbjudet men det många inte vet är att det odlas GMO-grödor till djurfoder, nästan alla djur som avlas i Sverige får soja, potatis och majs som är genmanipulerade. Och alltså får köttätande svenskar i sig dem i slutändan. Men väljer man ekologiskt kött slipper man alltså att utsätta sig för detta.

    Sen när det gäller måltidsersättning och protienpulver så finns det bra och dåliga alternativ. Väljer du ett ekologiskt (och veganskt i mitt fall) proteinpulver utan artificiella sötningsmedel, smakämnen, färgämnen osv är det ju helt ok att ta till ibland. Men överlag innehåller dessa produkter så mycket skit att man blir mörkrädd.

    1. Jag tror du förstod andemeningen i det jag skrev. Vi har ganska lika inställning till mat. Har du något tips på ett bra proteinpulver som går att köpa i Sverige?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *