Frågan är enkel, hur farligt är det att dricka kokt bräckt vatten under en period. Eller saltvatten.
Inte alls, dosen är giftet (som vanligt). Här bortser jag ifrån kokningen. Har du möjlighet att koka vatten så kan du lika väl destillera det och då är det inte en fråga längre om salthalten i vattnet eftersom saltet inte följer med vid destillering.
Med det menas att det är mängden salt du intar tillsammans med allt annat du äter och dricker som är det viktiga.
Havsvatten innehåller cirka 3,5 procent eller 35000 ppm (parts per million) lösta salter, och det är mycket mer än den mänskliga kroppen tål att inta. Dricksvatten får som mest innehålla 500 ppm. Högre saltinnehåll kan helt enkelt dehydrera, det vill säga torka ut, kroppen. Stockholms skärgård har har bräckt vatten, dvs en salthalt om ca 0,6 promille vilket motsvarar 600ppm.
Det som händer är att njurarna (som bla reglerar elektrolyterna i kroppen) enbart kan utsöndra 2.2% natriumklorid, så allt intag över det ackumuleras i kroppen. Det finns lite olika studier som visar att vi kan tillgodogöra oss 1-3 dl saltvatten per dygn (beror mest på kroppsvolym och övrigt intag).
Två saker händer vid för högt saltintag:
1. Saltet ackumuleras i kroppen och genom osmos så töms cellerna på vätska (dvs du får uttorkningssymptom trots att du inte har vätskebrist).
2. Njursvikt uppstår ganska snabbt och leder till att slaggprodukter inte utsöndras i urinen utan istället bryts ner i magtarmkanalen. Då bildas bland annat ammoniak som drabbar det centrala nervsystemet.
Halloj!
Normalsaltad mat har en salthalt på ca 0,5-1-%. Så äter man ca ett kg mat på en dag så får man i sig mellan 5 och 10 gram salt. Livsmedelsverket rekommenderar ca 5g salt per dag, men jag hävdar att det är i underkant av vad man behöver – iaf om man rör sig och svettas mycket.
Dricker man vatten med så lite salt som 600ppm så bör man nog inte nedjustera salthalten i maten öht. Två liter skärgårdsvatten skulle (givet att salthalten om 600ppm stämmer) ge endast 1,2 gram salt, dvs inte ens 1/4 av RDI.
Tack
Hej, jag tror du förväxlat enheterna för Östersjöns salthalt. Det ska vara 0,6 PROCENT, alltså 6000 ppm. Tio ggr gränsvärde för dricksvatten, men det gäller kranvatten, inte vad som går att dricka i en nödsituation.