Fivk ett SMS från en kompis för några dagar sedan som har legat och marinerat i hjärnan ett tag.
Han skrev kort och koncist ”du käkar ju som en hobbit”” eftar ett ha kollat in min matblogg Did I Eat That.
Därför fick jag för mig att kolla upp det där, hur käkar en hob egentligen? Mycket, ofta och med glädje faktiskt, vilket ju definitivt passar mig.
Så här ser matschemat ut för en hob:
They enjoy at least seven meals a day, when they can get them
- breakfast
- second breakfast
- elevenses
- luncheon
- afternoon tea
- dinner, and (later in the evening)
- supper
Det här låter ju precis som moderna matprinciper, ät var tredje timme. Det roliga är (vilket jag upptäckte nyss) att JRR Tolkien som skrev Sagan om Ringen trilogin faktiskt har inspirerats av måltider runt om i världen för att skapa hobbitarnas matvanor
Breakfast
Inte så mycket att snacka om, det äts ju runt om i världen
Second breakfast
Second breakfast (or Zweites Frühstück, Drugie śniadanie) is a meal eaten after breakfast, but before lunch. It is traditional in Bavaria, and in Poland. In Bavaria or Poland, special dishes are made exclusively to be eaten during second breakfast. In Vienna and most other parts of Austria the Second Breakfast is referred to as Jause.
The second breakfast is typically a lighter meal or snack eaten around 10:30 in the morning. It consists of coffee, pastries such as monkey bread and the like, or some sausages. The typical sausage is a white sausage, Weißwurst, which is considered the specialty of Munich. The sausage is prepared during the early morning to serve during the second breakfast. It is served with pretzels, sweet mustard, and wheat beer.
Elevenses
In the United Kingdom, Ireland and some Commonwealth realms, elevenses is a snack that is similar to afternoon tea, but eaten in the morning. It is generally less savoury than brunch, and might consist of some cake or biscuits with a cup of tea. The name refers to the time of day that it is taken: around 11 am.
Luncheon
Luncheon, commonly abbreviated to lunch, is a mid-day meal. Inte så mycket att säga om det egentligen.
Afternoon tea
Afternoon tea is a light meal typically eaten between 3pm and 5pm. The custom of drinking tea originated in England when Catherine of Bragança married Charles II in 1661 and brought the practice of drinking tea in the afternoon with her from Portugal.
Traditionally, loose tea is brewed in a teapot and served in teacups with milk and sugar. This is accompanied by sandwiches (customarily cucumber, egg and cress, fish paste, ham, and smoked salmon), scones (with clotted cream and jam, see cream tea) and usually cakes and pastries (such as Battenberg, fruit cake or Victoria sponge). The food is often served on a tiered stand; there may be no sandwiches, but bread or scones with butter or margarine and optional jam or other spread.[1][2][3]
A formal afternoon tea is, nowadays, usually taken as a treat in a hotel, café or tea shop. In everyday life, many British take a much simpler refreshment consisting of tea and biscuits at teatime.
Dinner used to be the name of the main meal of the day. However, depending upon culture, it may now be the second, third or fourth meal of the day. Originally, it referred to the first meal of the day, eaten about noon, and is still occasionally used in this fashion if it refers to a large or main meal.
Supper
Supper is the name for the evening meal in some dialects of English – ordinarily the last meal of the day. Originally, in the middle ages, it referred to the lighter meal following dinner, which until the eighteenth century was invariably eaten as the midday meal.
The term is derived from the French souper, which is still used for this meal in Canadian French, Swiss French and sometimes in Belgian French. It is related to soup. It is also related to the German word for soup, Suppe. (The Oxford English Dictionary, however, suggests that the root, sup, retains obscure origins)
Slutsats om hobbitarnas matvanor:
Gärna för mig 😉
Fast vi svenskar är inte heller så dåliga på det där med mat.
Frukost
Frukost är dagens första måltid, kommer i många variationer och enligt många dietister den viktigaste. Den brukar intas mellan klockan 06:00 och 10:00 på morgonen. Vad man äter till frukost varierar givetvis från individ till individ, men även mellan olika delar av världen.
Brunch
Brunch är en måltid som intas på förmiddagen och ersätter både frukost och lunch. Brunch är en ihopslagning av de engelska orden breakfast och lunch. Ordet har ibland försvenskats till frunch, eller, ibland, frukostlunch. Har förekommit över 100 år i USA och England, kom till Sverige under 1980-talet i Stockholm.
Brunchen brukar bestå av mat som påminner om stadigare varianter av frukost. Till brunch serveras ibland flera rätter, gärna varm mat. Det är vanligen på lördagar och söndagar som restauranger och hotell erbjuder brunch i Sverige.
Lunch
Lunch är en måltid som äts mitt på dagen.
Lunch kallades ursprungligen för middag, eftersom den intogs vid middag, mitt på dagen. Middag kom dock att skifta betydelse till att syfta på dagens största mål. Det engelska ordet lunch lånades in på 1800-talet, när middag allt oftare åts på kvällstid.
Ordet lunch är en kortform av luncheon, som kommer av lunch, ’stort stycke bröd’.
Mellanmål
Mellanmål är ett mindre mål mat som äts mellan huvudmålen frukost, lunch eller middag. Ett mellanmål är något som passar för stunden; någon vill ha något nyttigt, vissa något litet, andra något lite större. Oavsett vilket är valet fritt. Mellanmål har många smaker.
Vanligen rör sig ett mellanmål inte om en lagad varm måltid, utan består exempelvis av en frukt eller smörgås. Mellanmål kan vara bra för att hålla blodsockret på jämn nivå och för att undvika småätande. Bästa mellanmål är så individuellt för var och en, baserat på exempelvis tycke och smak och egna förutsättningar som hur mycket man äter i övrigt, motionerar, förbränner med mera. Godis anses vanligen inte vara ett fullgott mellanmål.
Middag
Middag kallas numera i allmänhet den måltid som äts på sen eftermiddag eller tidig kväll, normalt ca. kl. 16-20.
Ursprungligen syftade uttrycket på dagens största måltid, den som då åts vid middag, mitt på dagen. När kvällsmålet i samband med industrialiseringen och det därav följande åtskiljandet mellan hem och arbetsplats gjorde att man i stället kom att äta den största måltiden när man kom hem på kvällen, kom ordet middag att förflyttas till att gälla den tidiga kvällsmåltiden. Särskilt i södra Sverige används ordet middag emellertid fortfarande ofta i den betydelse som på annat håll numera för det mesta kallas lunch.
Kvällsmat
Kvällsmat kallas den måltid som äts mot kvällen, särskilt om den är av enklare slag. Tillagad mat som äts under tidig kväll kallas numera ofta middag. En måltid som serveras kl. 20 eller senare kan kallas supé medan en måltid serverad framåt natten brukar kallas vickning.
Supé
Supé kallas en måltid som serveras klockan 20 eller senare. Vanligen består den av tillagad mat, av enklare beskaffenhet men ofta lite elegantare serverad än middagen.
Vickning
Vickning kallas en måltid som äts framåt småtimmarna eller natten. Janzons frestelse eller pytt i panna var förr vanliga rätter. Vickning bjöds förr som avskedsmåltid då gästerna ofta hade lång väg att färdas hem och är en sedvänja som innebär att man ofta bjuder sina gäster godnatt med ett mål mat.
Fast det är ju sällan vi Svenskar äter alla de här på samam dag. Där har vi lite att lära av hoberna.