Hur många har inte vaknat mitt i natten av att en muskel dragit ihop sig och det gör ont? Det är skillnad på kramp och kramp. Vissa får ”sendrag” vilket egentligen inte har något med senan att göra utan är lätt kramp i en muskel.
Svår kramp är fruktansvärt smärtsam, och något man direkt känner igen.
Många upplever att ju mer man tränar, desto mer kramp får man. Många tror också att ifall man stretchar så har man väjt för risken att få kramp. Detta stämmer inte. Kramp uppstår för att muskeln inte tycker om läget just nu. Oftast har detta att göra med vätskebrist, kaliumbrist eller något annat som muskeln tycker saknas.
Det är vanligt att kramper beror på brist av magnesium eller kalium. Enligt Livsmedelsverket så är magnesiumbrist vanligt förekommande.
Tur i oturen är att kramper är väldigt lätta att förebygga. Du behöver inte lägga dyra pengar på tillskott och liknande, vilket industrin vill få dig att tro. Se till att vara _lagom_ hydrerad (dvs drick lagom mycket vatten, men inte för mycket heller då detta leder till andra problem). Äter du en kost rik på sojabönor
, övriga bönor, vetegroddar, nypon, vetekli,bovete, nötter och frön, paranötter, sötmandel, sesamfrö, solrosfrö samt pumpafrö så har du pumpat kroppen full med både kalium och magnesium.
Rekommenderat dagligt intag för både Kalium och Magnesium är 300 mg. Att överdocera Magnesium är både svårt och ovanligt, men gör du det kan du få lågt blodtryck, diarre och illamående. Mer än 15-20 g kalium ger hjärtklappning och man kan även få hjärtstillestånd, men för att överdosera så kraftigt måste man verkligen vilja förgifta sig själv.
Hur vet man om man äter för lite?
För lite Kalium kan orsaka:
Muskelsvaghet och kramper, störd hjärtrytm, diarré, kräkningar, domningar, depression, trötthet, dålig aptit, förstoppning, glömska, störd hjärtrytm, njurbesvär, hormonstörningar, förstoppning och högt blodtryck.
För lite magnesium kan orsaka:
Huvudvärk (migrän), muskelsvaghet, kramper, hämmad tillväxt, nervproblem, huvudvärk, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, trötthet, irritation, dålig aptit och högt blodtryck.
Du kan söka vidare efter livsmedel i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas:http://www7.slv.se/livsmedelssok
Som alltid, ät bra och varierad kost där du har koll på råvarorna. Ät lagom mycket efter din ansträngningsnivå. Träna lagom mycket. Sov lagom mycket.
Det gör att du mår bra och når dina mål. Kalla det ”Mattias metoden”!