Nyheter och rubriker – så lurar man läsare att läsa

SVT Rapport skriver om att falska nyheter sprids på nätet http://svt.se/2.22620/1.2454778/falska_nyheter_sprids_pa_natet Och rubriken är just det ”falska nyheter sprids på nätet”.

Läser man artikeln så handlar det om spekulationerna angående bilden från upploppen i Vancouver svt.se/2.22584/1.2458954/hur_bilder_kan_forleda och att eftersom det går allt fortare i mediesvängen så ”för de svårare att kontrollera” och att ”vi borde kanske kontrollerat, använt klassiska journalistverktyg”

Ja, att yrkeskåren journalister urvattnats till klipp o klistra artister de senaste åren har väl inte undgått någon. Och att det är viktigare att vara först med en nyhet går före så enkla saker som att kontrollera om det faktiskt stämmer. Något om en journalist faktiskt kan göra väldigt enkelt, genom att lyfta luren och säga ”Hej det är XX på nyhetsbladet”. Då får de för det mesta svar.

Hela rubriken är dessutom så sjuk och så frånvändande att jag undrar om patienten verkligen har sjukdomsinsikt. I de här fallen så är det TT, Scanpix och traditionella media som plockat upp nyheterna och skrivit om dem. Så jag kan inte säga annat än att journalister sprider falska nyheter.

Fast det är ju iofs ingen nyhet. Jag blir mest förvånad när det som står i Aftonpressen faktiskt stämmer.

Sen kan man ju fråga sig vad rubriksättaren på den här nyheten tänkte på? Skulle han rubriksatt det här inlägget ha det väl stått ”sanningen bakom…” Näe, jag kommer faktiskt inte på något tillräckligt skruvat.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *